
Midden in onze verhuis van Boortmeerbeek naar Haacht, viel de grote kans om 3 dagen met Sabine Hartz door te brengen. Zij is trainster in “Kinaesthetic Infant Handling” en lid van het medical board van Die Trageschule (Duitse draagopleiding nvdr). Dat mocht ik natuurlijk niet missen, dus… ging ik 3 dagen op en neer naar Utrecht. 2 x 2 uur, maal 3. 12 uur in de auto. Auch, niet goed voor de ecologische voetafdruk, maar hier had ik het er voor over. Ik zal je zeggen waarom.
Kinaesthetics is een studie op het gebied van beweging en de menselijke perceptie van beweging, interactie tussen mensen en de fundamentele betekenis van beweging in ons leven.
De wetenschappelijke basis voor deze studie bestaat uit cybernetics. Dit is ontstaan vanuit de combinatie van meerdere wetenschappers over verschillende vakgebieden. Zij onderzoeken de controle- en communicatiemechanismen van mens, dier en mechanica. Vanuit deze wetenschap ontstonden onder andere besturingssystemen in moderne technologie. Kinaesthetics combineert deze objectieve waarnemingen met ervaringsgericht leren. Al meer dan 20 jaar wordt op deze manier Kinaesthetics bestudeert en verrijkt, van waaruit de cursus Kinaesthetic Infant Handling is opgezet.
Kinaesthetic Infant Handling gaat over…
- het “Kinaesthetic System of Concepts”, dat aan de basis ligt van alle beweging. Baby’s moeten leren hoe ze dit systeem kunnen gebruiken in het dagelijks leven, om zich voort te bewegen, maar ook om bijvoorbeeld conflicten op te lossen. Alles is met elkaar verbonden.
Een belangrijk inzicht is dat ons menselijk lichaam zich voortbeweegt als een spiraal systeem. Wanneer we van rug- naar buiklig willen komen, dan doen we dat door onszelf rondom een as voort te bewegen. Een belangrijk inzicht als het om baby’s gaat, is dat je ze kan helpen een beweging in te zetten door hen te laten voelen hoe ze hun eigen spiraal systeem kunnen gebruiken. - inzichten krijgen in hoe we de kennis die wij als volwassene hebben opgedaan over kunnen brengen op het kind
- gevoeliger worden voor de signalen van de baby, zodat we hem/haar meer steun kunnen bieden doorheen de ontwikkeling en in beweging
- elk contact: luierwissel, neerleggen, vasthouden, aan- en uitkleden,… Elke interactie kan een invitatie zijn tot spel, leren en elkaar leren kennen
- hoe gevoeliger we worden met onszelf, hoe gevoeliger we zullen worden voor onze baby…
We leerden elk “concept” vanuit een oefening en een inzichtsvraag. Zo onderzochten we waar ons middelpunt precies ligt (en waar ligt dat van je baby?), of hoe het is om je voort te bewegen als je hoofd zo groot is als je thorax. We bekeken het verschil tussen beweging die het gewicht verplaatst, en beweging die dit niet doet. Dit laatste herkennen ouders van jonge baby’s allicht wel: je kindje zachtjes op en neer bewegen in een wippende beweging is een efficiënte manier om ze rustig te krijgen!
Als je een moeilijke slaper hebt, heb je er vast al eens over nagedacht: hoe kan je best een slapend kind te verplaatsen? En de gigantische frustratie die het nog niet kunnen van een bepaalde beweging met zich meebrengt (bijvoorbeeld: kruipen om aan een blokje te kunnen) kennen we allemaal. Ze laat zien dat de competentie om te bewegen bijdraagt tot een vergroting van je levenskwaliteit.
Op de laatste dag bewandelden we de volledige beweging (en ontwikkeling!) van ruglig naar staan. Ik heb daar en toen besloten van deze indrukwekkende reeks een soort ochtendgroet te maken. Ik doe het niet elke dag, maar wel nog steeds regelmatig. Het maakt dat ik bewuster aan de dag kan beginnen.
Deze cursus is een echte aanrader voor iedereen, en in het bijzonder mensen die met kinderen werken. Met de euro’ s die er gevallen zijn zouden we rijk geworden zijn, en het inzicht dat ik heb meegekregen is echt bijzonder!
Meer informatie vind je op www.kinaesthetics.de.
Foto afkomstig van Die Trageschule The Netherlands.
[…] halen vonden we geen sinecure. In het kader van basisbevestigend dragen (wat we ook terugzien in Kinaesthetic Infant Handling) haal ik liever de doek om de baby heen vandaan. Door de extra beveiliging om het been is dat niet […]