
Het wordt stilaan kouder, en de keren dat ik dan toch nog zonder jas buiten ga, beklaag ik het mezelf meestal. Natuurlijk kleed je je kindje goed aan als je buiten gaat bij koude temperaturen. De winkels liggen vol wikkeldekens en pakjes uit allerlei materialen. Maar hoe moet dat nu als je je kindje draagt?
Let zeker op de “uitstekende” delen: armen/handjes, benen/voetjes en het hoofd/oortjes. Deze worden minder beschermd als je je kindje draagt en zijn dus sneller koud. Denk er ook aan je baby weer uit te kleden als je je lekker warm bij de open haard installeert na een winterse wandeling.
Heb je geen idee waar te beginnen? Dan kan dit lijstje je helpen ter indicatie:
0°C: jasje + sjaal + half onder je jas
> 5°C: jasje + sjaal + muts
> 10°C: dun jasje of vestje
> 15°C: normale kleding
> 20°C: luchtige kleding
> 25°C: enkel een rompertje
> 30°C: opgelet met dragen
Maar zo’n kindje in een berenpakje boven je eigen wintermantel… handig is dat toch niet echt. Je kindje ligt met zijn/haar gezichtje tegen je jas (en rits!) aan, je kan je eigen lichaamswarmte niet gebruiken om je kindje warm te houden, en heel veel contact met elkaar heb je op deze manier ook niet meer. Je draagdoek geknoopt krijgen is al helemaal geen sinecure, zeker niet als je jas zo’n gladde, waterafstotende stof heeft. Een drager is dan net ietsje makkelijker, maar helemaal lekker zit dat toch allemaal niet.
En als je het alsnog allemaal voor elkaar hebt, en ligt je kleintje lekker te slapen aan het eind van de wandeling, dan is naar binnen gaan is geen optie, of je hebt een oververhitte baby (en mama/papa).
Met kou draag je een kind dus bij voorkeur onder je jas. De armen en beentjes van je kleintje worden beschermd, knopen gaat een stuk gemakkelijker (al moet je er wel even je jas voor uit doen), en je bespaart op een dikke winterjas voor je baby. Daarenboven kun je, als je weer binnen komt, gewoon je jas uittrekken en je installeren met een lekkere kop warme chocomelk (met slagroom!).
Let tijdens het dragen wel op dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Rits de jas dus niet tot helemaal over het hoofdje dicht, maar slechts tot in de nek.
Misschien heb je wel een minder getailleerde jas die je aandeed toen je zwanger was? Of dat lekkere, net iets te grote warme vest (van je partner)? Voor buikdragen voldoen deze jassen vaak prima!
Heb je dat niet, dan kan je ervoor kiezen je jas open te laten en een draagcover te gebruiken. Deze doe je over de drager (en je kindje) heen. Nadeel: écht helemaal beschermt tegen de koude ben je zelf niet.
Op de foto: wintercover van ByKay.
Is je kindje al wat ouder en draag je meestal op de rug? Dan zijn draagjassen een uitkomst! Deze hebben een inritsbaar tussenstuk dat je zowel vooraan als achteraan kan gebruiken. Ze bestaan in tal van uitvoeringen en modellen: sportief, klassiek, dik en dun. Meerdere merken hebben draagjassen in hun assortiment. Voor ieder wat wils, dus! Ik gebruik mijn wollen Mamalila mantel al jaren, ook als gewone winterjas als ik niet draag.
En weet je, eigenlijk kun je die draagjas best al tijdens je zwangerschap kopen… Ze zijn heel vaak ook al bruikbaar als positiejas. Zo heb je jarenlang plezier van je aankoop!
Op de foto boven: Mamalila mantel van 100% gekookte wol.
Op de uitgelichte foto: Cali Calo draagjas van fleece.