
Al gehoord van Dunstan Babytaal? Laat ik het je even voorstellen:
Pasgeboren baby’s maken vanaf geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Het in een vroeg stadium herkennen van de behoeften van een baby heeft grote voordelen voor ouders.
Wanneer je baby bijvoorbeeld honger heeft zal hij gaan zuigen. Wanneer hij aan de zuigreflex geluid toegevoegt ontstaat het ‘woord’ voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank. Dit zijn de eerste pogingen tot communicatie van je baby, nog voordat het echt tot huilen komt. Hoe eerder je het geluid herkent, hoe eerder je de baby kan voeden. Je kindje hoeft niet verder te huilen om zijn behoefte duidelijk te maken. Dat is fijn voor je baby en natuurlijk ook voor jou. Na een maand of drie, vier doven de reflexen, en daarmee de geluiden, langzaam uit en maken plaats voor bewuste communicatie van je baby.
(bron: www.babytaal.nl)
Wanneer ik er zelf precies mee in aanraking kwam weet ik niet meer, maar ik kocht de DVD van iemand over toen ik zwanger was van de jongste (inmiddels alweer 2). Haar oudere zus had als kleine baby veel gehuild en ik dacht: als ik het misschien beter had herkend, dan had ik haar misschien beter kunnen helpen. Zo op mijn eentje, zonder steun en zonder al te veel oefening, bleek het in de praktijk toch lastiger dan gedacht. En toen Sara van Het Buidelkonijn opperde om een trainer naar hier te halen, was ik meteen dolenthousiast! En zo geschiedde…
EEN BASISTRAINING DUNSTAN BABYTAAL VOOR ZORGPROFESSIONALS, IN BELGIË, en wel bij ons!
Zal doorgaan op donderdag 15 september en donderdag 17 november bij HET DRAAGBEEST in Haacht, telkens van 19.00u tot 21.30u. Tussen de twee lessen door is het de bedoeling dat we huiswerk maken.
Elke ‘babyprofessional’ (vroedvrouw, onthaalmoeder, kinderosteopaat, draagconsulent, kraamverzorgende, …) kan meedoen. De opleiding geeft zeer specifieke informatie over de reflexgeluiden van zuigelingen waardoor ook professionals direct weten wat er aan de hand is met een baby. Bovendien is het een methode die in korte tijd goed is over te dragen aan ouders. Je vindt alle informatie over de methode via www.babytaal.nl.
De Basisopleiding Dunstan Babytaal bestaat uit twee bijeenkomsten met een tussenliggende periode van twee maanden. De eerste bijeenkomst is gericht op het aanleren van de vijf geluiden, de tweede bijeenkomst is gericht op het gebruik van Dunstan Babytaal in de praktijk. Deelnemers ontvangen een Cursusboek, een Dunstan Babytaal DVD en Leskaarten voor het overdragen van Dunstan Babytaal aan ouders. Toetsing maakt onderdeel uit van de opleiding. Na afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers het certificaat Dunstan Babytaal voor Professionals. Als gecertificeerd Dunstan Babytaal Professional kan je Dunstan Babytaal goed toepassen in jouw eigen werksitatuatie zoals in de verpleging van jonge baby’s of in de kinderopvang. Daarnaast kan je het ook overdragen aan ouders in één-op-één situaties in je werk als bijvoorbeeld kraamverzorgende, verpleegkundige, prelogopedist, verloskundige of kinderfysiotherapeut. Mocht je ook cursussen willen aanbieden aan (aanstaande) ouders, dan is er de aanvullende module om Dunstan Babytaal Trainer te worden.
Na de Basisopleiding Dunstan Babytaal kan ook de aanvullende module voor Dunstan Babytaal Trainer gevolgd worden. De extra bijeenkomst is gewijd aan de praktijk van het geven van cursussen aan grotere groepen. Dit zit dus niet in die twee lessen, maar is nog een extra les.
BOEK NU
Plaatsen zijn beperkt!