
De Tula draagzak, van oorsprong Amerikaans, wordt verdeeld in een gigantisch aanbod aan de meest prachtige prints. Geen wonder dat hij al geruime tijd enorm populair is in draagland. Toen de Tula Free to Grow werd aangekondigd, werd deze -nog voor de release- met een enorm enthousiasme ontvangen. Een prachtige Tula drager vanaf de geboorte én zonder insert, dat MOET echt fantastisch zijn.
Ook wij waren ontzettend benieuwd naar deze drager. Op zijn grootst is deze Free to Grow versie bijna exact even groot als de Tula standaard. Hij gaat dus mee vanaf de geboorte tot kledingmaat 86/92. Het rugpaneel is aan te passen in de breedte met drukknoopjes in drie standen, en traploos in de hoogte met een gesp.
Een groot verschil tussen beide is de stof. Deze drager is niet gemaakt uit canvas (zoals de standaard versie), maar uit twill. Het verschil tussen beide zit hem in de weving: canvas is een effen binding, twill een keperbinding. Meer daarover in een vorige blog! Hoewel het aanvoelen ervan mede wordt bepaald door de stevigheid van de weving en de dikte van de draad, kan je stellen dat twill zich gemakkelijker drapeert. Het verschil tussen beide is duidelijk te merken: de stof van deze Free to Grow vormt zich mooi om het kindje heen. En dat is wel nodig ook, als je een drager wil zo in de breedte wil aanpassen.
De heupband van de Tula Free to Grow is sterk gelijkaardig aan deze van de Tula standaard, alleen de stiknaden (die mee de vorm bepalen) staan op een iets andere plek. De stevige heupband geeft een fijne ondersteuning en sluit bij de meeste mensen mooi aan. Hij sluit aan de zijkant en wordt beveiligd met een elastiek. Op de gesp zit in deze versie het logo van Tula gedrukt (en ik geef toe, het is echt schattig zo 🙂 ). In het midden van de heupband zit een handig opbergzakje waar je een sleutel, zakdoekje of iets dergelijks kan stoppen.
Tula dragers zijn vrij breed bovenaan in het rugpand: het duurt net wat langer voor kindjes om erin te groeien, en vaak hebben ze nog behoorlijk wat ruimte over bovenaan. Dat is natuurlijk niet zo erg als je kindje al wat steviger is, maar voor een pasgeboren frummeltje is nekondersteuning toch wel echt een belangrijk punt. We merken op dat de ruimte bovenaan wel degelijk nog ruim is, maar door het oprollen van het slaapkapje is deze ruimte wel op te vullen. Het geheel voelt stevig aan en geeft een betere ondersteuning, zeker voor een baby van slechts enkele weken oud erg nodig!
De breedte van het rugpaneel is te verstellen met 3 drukknoopjes links en rechts vanaf het midden. Deze zitten op een tunnel die glijdt over een gespenband. Je frommelt de stof dus als het ware bij elkaar en zet deze vast met een drukknoopje. Van deze drukknoopjes voel je naderhand helemaal niks, omdat ze aan de binnenkant van de tunnel zitten. De zit vormt zich mooi en diep, en blijft ook mooi voorbij de “knie tot knie”. De padding ter hoogte van de knieholtes is bij deze Free to Grow beduidend minder dan op de standaard Tula.
De hoogte van het rugpand is, net zoals bij Isara, te verstellen met een gesp. Bij Isara waren we al overtuigd dat dit systeem goed werkt, en ook op deze Tula doen ze prima hun job. De drager is goed af te stellen op maat van je kindje.
Ook het slaapkapje heeft een wezenlijke update gedaan, en dat is maar goed ook. Het slaapkapje van de Tula Standaard wordt enkel met drukknoopjes bevestigd (en trok je er dus zo af als je even niet oplet), en wordt gesloten met een (korte) elastiek. Niet handig bij rugdragen! Deze drager is bevestigd met drukknoopjes die sluiten rond een lusje, wat het geheel een heel stuk steviger maakt. Als je nu per ongeluk even het kapje vastneemt bij het omhoog halen van het rugpand, dan heeft dat niet meteen (potentieel gevaarlijke) gevolgen. Ook de sluiting is aangepast. De elastiek in het kapje aan de zijkant is gebleven, maar loopt niet meer in een tunnel. Het kapje wordt vastgezet met een (langer!) lint waarop 5 drukknoopjes zijn bevestigd. Vijf plaatsen die je kan gebruiken om het kapje passend te maken voor jouw kindje (groot of klein). Hier zijn we heel blij mee!
De schouderbanden zijn stevig en goed voorzien van vulling, maar wel zacht en soepel: net zoals we ze kennen van de standaard versie. De schouderbanden kunnen niet gekruist gedragen worden. Hoewel het jammer is dat deze optie er niet meer is, draagt het wel bij aan het hoge “no fuss”-gehalte van deze drager. Wanneer je wat smaller bent op de schouders en de schouderbanden te breed vallen, zal deze drager minder geschikt voor je zijn: het valt immers niet te corrigeren. Door de optie om het rugpaneel te verhogen, valt daar ook de perfect fit adjuster weg. Dat maakt dat het zomaar zou kunnen dat de padding nét stopt onder je oksel. Heel vervelend, want dan krijg je de gesp net daar te zitten en dat is -je raadt het al- niet te corrigeren. Uiteraard is de locatie daarvan slechts een momentopname: als je kindje wat groter wordt en je de heupband wat lager draagt, komt het gespje alweer nét wat hoger. Maar hé, met geschuurde armen rondlopen is, zelfs als het maar voor een tijdje is, nu niet bepaald wat wij onder draagcomfort verstaan. Ook is deze plek niet helemaal handig om je schouderbanden weer losser te krijgen om het riempje achteraan te sluiten. Niet iedereen is even lenig en heeft de kracht in de polsen om net onder je oksel kracht te zetten. Een drager niet alleen aan en uit krijgen, dat vinden we pas écht jammer. Passen is ook hier de boodschap, dus!
We geven nog even een overzicht van de verschillen tussen de standaard en de Free to Grow drager mee:
Deze drager is op dit moment uitgebracht in 4 printjes, maar de verwachting is dat het daar niet bij zal blijven! Voor 160 euro is hij van jou. Hij is te koop in de meeste grotere babyspeciaalzaken, en te huur in onze draagbibliotheek! Test deze mooie Blossom-variant nu uit!
Een welgemeende dankjewel aan Maurice, Oskar en Elias en hun mama’s Bieke en Mieke voor het testen en de foto’s.
Met dank aan Tula Baby Carrier om het testen van deze drager te faciliteren.